Benitatxell instaura el sistema de recollida de residus ‘Porta a porta’ també al nucli urbà

  • La prova pilot iniciada a les urbanitzacions Les Fonts, Los Molinos i Racó de Nadal ha evidenciat grans resultats, passant d’un 12% a un 80% d’índex de separació
  • El Poble Nou és l’únic municipi dels 52 de la província d’Alacant adherits al Consorci Mare de Residus que pagarà al 2025 una taxa menor respecte a l’any anterior

El sistema de recollida de residus ‘Porta a porta’ ha resultat ser un èxit a les zones del Poble Nou de Benitatxell on es va instaurar la primera prova pilot. Les urbanitzacions de Les Fonts, Los Molinos i Racó de Nadal van passar d’un índex de separació del 12% a un 80% en tan sols unes setmanes. I eixa bona dinàmica és la que es vol aconseguir també al nucli urbà, on va a posar-se en marxa este mètode a partir del mes de febrer de 2025. Més tard, s’inclouran també els disseminats dins d’este sistema de forma gradual.

La recollida Porta a porta consisteix en lliurar els residus davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció de residus, que inclou orgànica, paper i cartró, envasos i plàstic, vidre i resta. Durant quatre nits a la setmana els usuaris hauran de deixar en la porta de casa dos tipus de residus, depositant-los en el seu poal corresponent.

L’Ajuntament, a través de l’empresa pública municipal Poble Net, repartirà a tot el veïnat del nucli urbà, unes 1.200 vivendes, un kit de manera gratuïta. El pack consta de dos poals de plàstic amb sistema de tancament, un exclusivament per a l’orgànica i un altre per a alternar la resta de fraccions segons el calendari; bosses orgàniques, un calendari en el qual s’especifica quina fracció cal traure cada dia durant 2025 i un fullet explicatiu del sistema i dels aliments i productes que van en cada contenidor. Tots els detalls s’enviaran mitjançant una carta a totes les vivendes adherides el proper mes de gener i, a més, es realitzaran diverses reunions explicatives.

Els contenidors tenen instal·lada una tecnologia mitjançant QR i lector que permet identificar a cada usuari, i quan no es fa correctament la separació el personal encarregat del servei contacta amb el veí o veïna per a explicar-li, mitjançant atenció individualitzada, què ha de millorar per a dur a terme el sistema de manera adequada. Aquest sistema permet també fer un seguiment de la participació, així com de les xifres de recollida separada.

El Porta a porta ha demostrat ser el sistema de recollida selectiva més eficient. En general, les xifres se situen entre el 60% i el 80% de recollida selectiva, cosa que garanteix complir amb els objectius que marca la normativa europea. D’altra banda, el cost d’eliminació del residu serà menor, ja que s’enviarà menys residus (resta) a l’abocador del Consorci Mare de Residus; i els ingressos per gestió de materials reciclables seran majors. Això ajudarà a equilibrar la taxa. A més, es millora de la imatge urbana, eliminant les problemàtiques associades als contenidors.

Els bons resultats del Porta a porta

Les xifres ja demostren els bons resultats del Porta a porta en aquelles zones on es va instaurar el sistema al 2023, on s’ha aconseguit un índex de separació del 80%. I això ja s’ha traduït en una reducció de costos per abocar a la planta de separació de residus del Consorci Mare al Campello.

El passat 4 octubre es van aprovar les aportacions dineràries que hauran de realitzar al 2025 tots els municipis membres del Consorci Mare. Del total dels 52 pobles de la província d’Alacant adherits, el Poble Nou de Benitatxell és l’únic que ha vist reduïda eixa aportació respecte al 2024, fet que demostra, segons el regidor delegat de Residus, Javi Cabrera, que “s’està anant pel bon camí”.

“Estem fent una millor gestió dels residus, d’una banda amb la instauració de la fracció orgànica i, d’altra, amb l’increment dels índex de recollida de paper i cartró, envasos lleugers i vidre. Amb la introducció del nucli urbà també a este sistema esperem seguir millorant les xifres de separació i aconseguir, poc a poc, els valors que marca la normativa europea a totes les zones del municipi”. Respecte a altres àrees, com ara la macrourbanització Cumbre del Sol, s’està treballant en altres mètodes de recollida dels que prompte s’anunciaran novetats al veïnat.