Benitatxell impulsa bonificacions en l’ICIO per a reformes en el nucli urbà, nous negocis o la restauració de marges de pedra.

  • Altres rebaixes incloses en la modificació de l’ordenança van dirigides a la construcció d’habitatges de protecció oficial, a reformes per a millorar l’accessibilitat de persones amb diversitat funcional o a instal·lacions que fomenten l’energia solar.

 

Benitatxell, 27 de març de 2024. L’Ajuntament d’El Poble Nou de Benitatxell va aprovar en l’últim ple modificacions en diverses ordenances. La més destacable d’aquestes és la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que ha inclòs importants bonificacions en l’aplicació d’aquesta taxa per a diversos tipus d’obres i reformes.

Una de les bonificacions és la del 40% per a rehabilitacions parcials i del 80% per a reformes integrals d’habitatges situats dins del denominat Nucli d’Impuls Urbà (NIU). Així, un habitatge la reforma parcial del qual coste 50.000 euros, passaria de pagar 1.500 euros d’ICIO, la base imposable del qual és del 3%, a abonar 750 euros. I en el cas d’una reforma integral de 100.000 euros, el propietari o promotor costeix 600 euros en concepte d’ICIO en comptes de 3.000 euros.

L’objectiu d’aquesta rebaixa és impulsar la rehabilitació i l’embelliment de les cases del nucli antic, un dels nuclis que més està patint la despoblació i la degradació dels seus immobles. Amb aquest mateix propòsit de dinamitzar el nucli urbà s’ha introduït la bonificació del 50% de l’ICIO en obres d’adequació per a l’obertura de nous negocis en el nucli urbà.

També s’han implementat altres bonificacions importants com la del 50% per a construccions o obres d’habitatges de protecció oficial; el 90% per a intervencions que milloren l’accessibilitat de les persones amb diversitat funcional i eliminen barreres arquitectòniques en edificacions existents (per exemple, amb la instal·lació d’ascensors o rampes que garantisquen l’accessibilitat des del carrer); el 50% per a la instal·lació de sistemes d’aprofitament d’energia solar, i el 100%, és a dir, l’exempció d’aquest impost, per a la restauració o nova construcció de marges de pedra en sec en parcel·les de sòl rústic.

Altres ordenances actualitzades

En aquesta mateixa sessió plenària també es va aprovar l’actualització de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per la realització d’activitats administratives de verificació i control d’actuacions en matèria urbanística (TAMU). En aquest cas, s’ha optat per actualitzar aquest tribut que no es modificava des de fa 20 anys, quan els recursos municipals i, per tant, els costos del departament d’urbanisme eren immensament inferiors als actuals. La taxa ha passat del 2% al 3%.

Tal com va explicar l’alcalde, Miguel Ángel García, “la taxa existent va ser calculada fa 20 anys amb els recursos i el personal d’aquella època. Ara aquests recursos humans són almenys tres vegades majors. Aquesta modificació té com a objectiu poder-nos adaptar als temps i necessitats actuals i dotar de sostenibilitat econòmica al departament d’urbanisme, ja que de fet la llei ens obliga que els serveis no siguen deficitaris”.

L’ordenança de guals també va ser objecte d’una modificació amb el propòsit d’actualitzar les taxes, l’última modificació de les quals va ser fa més de 15 anys, i definir de manera més clara quins elements constitueixen guals per a evitar greuges comparatius entre el nucli urbà i les urbanitzacions. Així, tal com plasma la nova ordenança reguladora, constitueix gual tot “aprofitament especial de domini públic local per a l’entrada i eixida de vehicles en qualsevol tipus d’immobles, instal·lacions, parcel·les o espais o zones habilitades, a través de voreres i/o des de vies o terrenys de domini o d’ús públic” que estiguen en sòl urbà “amb independència tant de la seua utilització com de l’existència o no d’una vorera”. És a dir, que s’aplica tant a habitatges del nucli urbà com d’urbanitzacions.

La gestió i els cobraments d’aquesta taxa estaran delegats a Suma Gestió Tributària, l’organisme públic de la Diputació Provincial d’Alacant que gestiona i recapta els tributs municipals dels ajuntaments de la província.